Van analoog naar digitaal naar de broekzak

Vroegâh… toen je nog een walkman had, later de discman. je nummers nog opnam vanaf de radio.
Vroegâh.. toen je een huis telefoon had om te bellen.
Vroegâh… toen je nog moest inbellen voor je op het internet kon. (als je moeder niet toevallig wilde bellen)
Vroegâh.. dat je nog afhankelijk was van de programmering van de omroep om te kijken wat je wou kijken (is het al 20:00?)
Vroegâh.. toen je nog naar de platenzaak ging om te kijken in de top40 gids welke nummers hot waren.
Vroegâh… toen je nog bij de kassa je treinkaartje kon kopen.

vroeger was de wereld ingewikkeld maar sociaal, nu is alles voor handen maar minder sociaal. de technologische groei groeit elk jaar weer verder, is dit slecht voor ons sociale gedrag? vroeger gingen we met zijn alle naar buiten, nu zitten we met zijn alle in een whats app groepje te praten. vrienden worden kennissen, kennissen worden nog vager, iedereen checkt iedereen op sociaal media en is door de stortvloed van informatie overal van op de hoogte maar hoe bepaal je wat nieuws is en wat nieuws?
Bovenstaande lees je vooral terug op sites die geloven in complot theorieën en er van overtuigt zijn dan mensen bewust dom worden gehouden en een slaaf zijn van hun “gadgets” maar wat is hiervan waar?

Als ik nu naar mijn eigen huishouden kijk; dat is best een “slim” huis, met overal sensoren die ook weer verbonden zijn met het WWW. is dat slecht? ligt er aan hoe het bekijkt, de leveranciers hebben inderdaad inzicht in mijn gebruik van stroom en gas, ook weten ze wanneer er rook ontwikkeling is in mijn huis en wanneer mijn gordijnen dicht gaan. Doen ze iets met deze gegevens? geen idee, maakt het mij uit? ja en nee, dingen worden je gemakkelijk gemaakt en daarvoor in ruil gaat jouw data op in 1 grote datapool waar weer allemaal slimme berekeningen op los gelaten worden om een nog beter product neer te zetten en trend analyses te maken.

het voordeel hiervan is dat er in de afgelopen 10-20 jaar zoveel veranderd is dat ik in theorie alleen mijn mobiel nog nodig hebt om mij te redden in deze wereld. Een telefoon? ja een telefoon is lang niet meer om mee te bellen, een kleine opsomming van de functies van een huidige smartphone:
bankpas
OV chipkaart
Krant / nieuwsblad
Spelcomputer
Wekker
Body coach
Lichtschakelaar
Deursleutel
muziek en film
en er zijn er vast nog wel meer te verzinnen

We leven in een tijd dat we nergens meer opwachten maar alles willen doen wanneer wij dit willen, TV kijken, winkelen, muziek luisteren praten met vrienden. Je ziet dit beeld ook steeds vaker op de werkvloer terug, het zogenaamde flex werken, er zijn zelf bedrijven die liever hebben dat je thuis werkt op de tijden dat het voor jou uitkomt als dat je je zelf vast zet voor 8 uur per dag. Ik ben het er mee eens dat er gewerkt moet worden als er werk is, tijd is irrelevant in deze. We leven tegenwoordig, meer dan ooit, in een 24-uurs maatschappij, de technieken van 10 jaar terug werken nu niet meer. Zal dit dan ook een reden zijn dat bedrijven die 100 bestaan het zo moeilijk hebben?

de conclusie van dit verhaal zou kunnen zijn dat we inderdaad voor het gemak bereid zijn om onze privacy steeds meer op te geven, toch zijn er een hoop vooruitgangen om ervoor te zorgen dat dit niet het geval is, strekking is dat je er altijd zelf nog bij bent en zelf kan bepalen over je eigen leven. niks moet alles mag.

 

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *